Genfind langsomheden med hesteterapi

Jeg var til fødselsdagsfest for en god ven for nylig.

Jeg skulle holde tale. Da jeg rejste mig, stod jeg lidt inden jeg begyndte at tale. En anden af gæsterne snorkede for sjov, eller sådan opfattede jeg det, som en kommentar til at jeg ventede hvad? 10-20 sekunder. Jeg gav mig bevidst lidt tid; tid til at mærke overgangen fra at sidde spisende og konverserende til at stå dér; alle kiggede og jeg skulle udtrykke mig til en god ven med alt hvad det indebar af følelser. Tid til at samle mig som det hedder, så jeg kunne få sagt det jeg gerne ville. Det krævede en pause, et mellemrum for mig.

Vores verden er fyldt med hastighed, men vi er ikke altid hurtige selv. Dele af os er langsomme og trives bedst i langsommeligheden. Hvis vi skal have hele os med, skal vi sørge for at vi skaber øjeblikke der tilgodeser hele os; det hurtige og det langsomme.

I går aftes satte jeg mig ned i halmen ude ved hestene. De stod spredt rundt i stalden. Fra jeg satte mig til Lille Torden –som ubetinget er den mest nysgerrige af dem alle – kom over, gik der måske et par minutter. At sidde og betragte et ben der strækkes, en hov der sættes ned, en krop der bøjes og en mave der kradses, intet forhastet, alt i sit eget tempo, velovervejet og veludført. Så kom Midnight Shadow. Langsomt nærmede han sig i mørket, standsede og bevægede sig igen nærmere. Strakte halsen og snusede til mit udstrakte ben. Tog et par skridt, stoppede og sukkede.

 

Nogle gange er det også det hesteterapi handler om: Langsomhed. At opleve hvad der sker når vi tillader os at synke ned i den. Hvad der så end dukker op i os. Stort og småt. Sorgfuldt og glædeligt. Måske sorgen over at forlade det langsomme derude i al det hurtige. Det mest sårbare og følsomme passer vi omhyggeligt på. Når det går stærkt, vil vores forsvar let tænde for at passe på os. I langsomheden er der mulighed for at de fine, følsomme, sanselige og sarte dele af vores person kan vise sig. Det sker sammen med hestene.

Happy new year og Happyhorses!